Obres d’art secretes als carrers de Barcelona

Barcelona està plena de belles obres d’art i històries interessants al darrere. Però sempre hi ha el risc de trobar només els més famosos d’ells, els que s’esmenten a totes les guies. Per això, hem decidit parlar-vos d’obres poc conegudes situades a diferents punts de la ciutat i que us fan mirar Barcelona amb altres ulls. Entre ells hi ha escultures, grafits i fins i tot una tapa de tanca. Coneixem-nos.

Mentre passeges pel parc del laberint de la ciutat dels Jardins la Vil·la Cecília, prepara’t per a l’inesperat. Al cap i a la fi, si entres al parc pel costat del carrer Santa Amèlia, pots ensopegar amb un petit canal d’aigua, mirant-lo, a primera vista pot semblar que veus un cos humà flotant. Serà una obra d’art única: “Ofèlia ofegada”, una escultura creada per Francisco López Hernandez i que fa referència a “Hamlet” de William Shakespeare.

Aquesta obra d’art està amagada de mirades indiscretes perquè es troba en una petita gruta. Sota les escales del famós parc del Laberinto d’Horta, hi ha una gruta dedicada als personatges mítics: Eco i Narcís. En aquesta gruta només es pot veure l’estàtua de la nimfa Eco, que estimava l’egoista Narcís, però va ser rebutjada per ell. Va ser aleshores, segons el mite, quan la nimfa va decidir passar la resta de la seva vida en una cova. Narcís, com recordem, estava obsessionat amb la seva bellesa i el seu reflex al llac, on es va ofegar.

L’escultura inusual “Submarino enterrado” és un submarí que s’apunta des del fons, però no es troba gens al mar, sinó en un parc de la ciutat. L’escultor Josep Maria Riera Arago va crear la secció de popa i cua del submarí i el va col·locar sobre una superfície amb sorra, que es converteix en un gran bassal quan plou. En aquest moment, hi ha la sensació real d’un vaixell navegant per una gran ciutat.

Sabíeu que a Barcelona hi ha una escultura d’Anna Frank? És una escultura d’una noia estirada de panxa i fent anotacions al seu diari. Com sabem, aquesta noia d’una família de jueus alemanys va passar tres anys amb la seva família en un refugi, amagant-se dels nazis. Més tard, les seves notes es van convertir en un dels artefactes documentals importants de la Segona Guerra Mundial. L’escultura de Sarah Pons es troba a la plaça d’Anna Frank del barri de Gràcia. Us sorprendrà trobar la plaça buida, però sabeu que l’Anna us mira des del porxo del Centre Artesà Tradicionàrius ubicat allà.

Potser ja heu caminat pel famós carrer d’Allada Vermell i us heu assegut en un banc vermell amb forma de lletra “D”. Però, probablement, en aquell moment no miraves cap amunt, a la façana de l’edifici 14 d’aquest carrer. I si mireu, hi veureu una lletra “B” invertida, també vermella. Aquestes dues cartes conformen una obra d’art contemporani del poeta i pintor català Joan Brossa.

Merce Rodoreda, Cristòfor Colom i Joan Miró “comparteixen” balcó en aquest grafit de la façana d’una casa de la Sagrada Família. L’any 1992, en el marc de la campanya “Barcelona ponte guapa”, l’Ajuntament de Barcelona va encarregar a muralistes francesos la decoració d’un dels edificis. Els artistes van decidir utilitzar el grafit per recrear la façana de l’edifici i afegir-hi 26 personatges famosos, d’una manera o altra relacionats amb Barcelona. Ara a la façana es poden trobar Carmen Amaya, Pablo Picasso, Cristòfor Colom, Joan Miró, Pompeu Fabra i moltes altres celebritats del passat. Si els seus contemporanis els reconeixen és una altra qüestió.

A Barcelona hi ha diverses obres d’art del pintor i escultor Jaume Plensa. La més famosa d’elles és “Carmela”, situada davant del Palau de la Música Catalana. Però avui parlem de la seva creació molt menys coneguda: una tapa de tanca on es poden llegir els noms dels pecats mortals. Aquesta escultura s’anomena “Dell’Art” i fa referència a la “Divina Comèdia” de Dante. Per tant, els locals sovint l’anomenen la tapa de la tanca que porta a l’infern.

Deixa un comentari